Suur-Miehikkälä on kerran aiemminkin vuonna 1993 valittu maakunnan vuoden kyläksi. Tämän ei kuitenkaan valintatoimikunnan keskusteluissa katsottu vähentävän mitenkään mahdollisuutta nostaa Suur-Miehikkälä uudelleen esiin aktiivisena, toimivana ja yhteistyötä kehittävänä kyläalueena.
Yhdistysten, seurojen ja järjestöjen toiminta alueella on erittäin tiivistä ja tuloksia tuottavaa.
Yhteistyötä on hyvällä menestyksellä haettu myös naapurikylien kanssa. Näin tapahtui mm. vuosi sitten, kun Suur-Miehikkälän koulu joutui lakkautusuhan alle. Kyläkoulun jatko saatiin turvattua ja aktiiviseen koulun puolustamiseen osallistuivat myös naapurikylien ihmiset.
Investointihankkeessa Monitoimitilasta mahdollisuus rakennettiin yhdessä urheiluseuran,
maamiesseuran, metsästysseuran, marttojen ja kylätoimikunnan kanssa seurantalon lisärakennus (220 neliötä), jossa on ajanmukaiset lihankäsittelytilat, kylmiö, moottorikelkkatalli, sauna, takkahuone ja varasto. Talkoita kertyi huimat 11450 tuntia ja niihin osallistui 135 henkilöä.
Talkootyö on Suur-Miehikkälässä muutenkin voimissaan. Kyläalueella on rakennettu laituria,
pidetty siivoustalkoita ja järjestetty paljon tapahtumia. Seurantalon baaria ylläpidetään niin ikään talkoovoimin.
Iso voimanponnistus oli 2012 helmikuussa seurantalon maastossa järjestetyt hiihtosuunnistuksen sm-kisat yhteistyössä Miehikkälän Vilkas ja Luumäen Rasti.
Yrjö Varpion kirjoittamaan Talo ja kenttä (2011) kylän, seurantalon ja urheilutoiminnan historiikkiin koottiin materiaalia talkoilla.
Kyläalueen yhteisöllisyyttä kasvatetaan monilla vuotuisilla tapahtumilla, joita järjestetään usean toimijatahon yhteistyöllä. Kesällä 2012 on tulossa koko Miehikkälän kuntaa, kaikkia sen kyliä ja toimijoita esittelevä Pikkukylien Pikkumarkkinat.
Kyläalueen tiedotus on hoidettu ajantasaisilla kotisivuilla, josta löytyy kaikille toimijoille avoin
tapahtumakalenteri. Kylällä on myös facebook-sivut. Kyläsuunnitelma on päivitetty ja se on alueen palveluluettelon kera jaettu joka talouteen.
Kyläläiset ovat ottaneet vastuuta kylästä, asumisesta, palveluista ja ympäristöstä. Monitoimitilassa on jo parturin ja hierojan vastaanotto ja uusia palvelumuotoja suunnitellaan. Urheiluseura toteuttaa lasten urheilukoulutoimintaa ostopalveluna ja huolehtii myös hiihtoladuista. Yhdistyksen toimintaa on yhteistyöllä kehitetty siihen suuntaan, että kyläalue olisi mahdollisimman omatoiminen.
Vuosi sitten starttasivat 5 vapaaehtoista teemaryhmää edistämään alueen hyvinvointia ja
maaseutuasumisen ja maallemuuton mahdollisuuksia. Teemat ovat koulu, medianäkyvyys,
yhteistyöverkostot, palvelut sekä tontit ja asunnot
© Kymenlaakson liitto
|